Web Analytics Made Easy - Statcounter

سید محمد بطحایی در نخستین نشست خبری‌اش با اصحاب رسانه ضمن عرض تسلیت به بازماندگان زلزله غرب کشور و آرزوی بهبودی برای مصدومان این حادثه اظهار کرد: امیدواریم به سرعت بتوانیم مناطق آسیب‌دیده را بازسازی کنیم.

وزیر آموزش و پرورش به ارائه گزارشی پیرامون وضعیت مدارس در مناطق زلزله‌زده پرداخت و گفت: ۴۴ واحد آموزشی در کرمانشاه به نحوی تخریب شده‌اند که امکان استفاده ندارند البته مدارس جدید آسیب ندیدند و مدارس قدیمی ساز آسیب دیده‌اند و این زنگ خطری برای ماست که به صورت جدی در مقوله ایمنی مدارس وارد شویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بطحایی ادامه داد: اگر زلزله در روز اتفاق افتاده بود معلوم نبود چند دانش آموز جان خود را از دست می دادند. حادثه در شب رخ داده و تلفات ما در بخش دانش‌آموزی بسیار کم بوده است. همچنین ما واحدهایی داریم که آسیب آنها در حدی است که امکان ورود دانش آموزان وجود ندارد و شکاف‌هایی در سازه آنها ایجاد شده که نمیشود اطمینان کرد.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه با دو شیفت کردن مدارس سالم و احیانا تهیه کانکس برای برخی روستاها موقتا این مشکل را برطرف خواهیم کرد، گفت: باید در بودجه های سنواتی اعتبارات لازم را برای ساخت مدارس دریافت کنیم. در کردستان هم به دلیل فرسوده بودن ساختمان‌ها در برخی شهرها علی‌رغم آنکه تخریب نداشتیم، اما سازه آسیب دیده و مطمئن نبود و به همین دلیل برخی مدارس کردستان هم تعطیل شد و امید است به سرعت مقاوم‌سازی انجام شود.

بطحایی افزود: صحت و سلامت دانش آموزان برای ما اولویت اول است ولو آنکه تحصیلشان برای مدتی به تاخیر بیافتد و یا ناچار شویم ادامه تحصیلشان را برای مدتی در فضاهای موقت داشته باشیم. تیمی امشب عازم مناطق زلزله زده خواهد شد و بر اساس گزارش این تیم برنامه فوری برای آماده کردن فضای آموزشی اجرا خواهیم کرد.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه در میان برنامه‌های وزارت آموزش و پرورش که در راستای تلاش‌های قبلی دنبال می کنیم، مهمترین آنها سند تحول بنیادین است، گفت: در آغاز حرکت جدیدی که برای استقرار سند تحول شروع کردیم، ابتدا یک وضعیت‌سنجی انجام دادیم. این موضوع که تاکنون کدام بخش‌های سند تحول اجرایی شده به صورت دقیق مطالعه و نتیجه آن احصا شده است. اکنون مطلع هستیم توزیع استقرار سند در بین راهکارهای عملیاتی به چه نحوی است و سهم هر کدام از راهکارها چقدر بوده است.

بطحایی ادامه داد: توزیع استقرار، راهکارهای سند نامتوازن است. بنابراین اولین استفاده ما از این مطالعه فشرده دو ماهه اصلاح برنامه‌های سال ۹۶ سپس سال ۹۷ است و به نوعی برنامه‌ریزی می کنیم که توزیع متوازن برنامه‌های سند محقق شود.

وی به شروع گام اول استقرار نظام شایسته سالاری و انتصاب مدیران مدارس نیز اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین مولفه‌ها در تضمین ارتقای کیفیت آموزش و پرورش، انتصاب و انتخاب مدیران شایسته است. فراخوانی را در آبان ماه منتشر کردیم و از همکارانمان خواستیم نظرات خود را در خصوص ویژگی‌های مدیران شایسته به ما منعکس کنند.

وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: در نهایت این برنامه، کمیته‌ای را پیش‌بینی خواهیم کرد که صلاحیت افراد را بررسی کرده و فهرستی به ترتیب اولویت در اختیار ادارات آموزش و پرورش قرار دهد. تلاش می کنیم به سمتی حرکت کنیم که انتصاب مدیران مدارس شفاف شود. طراحی  سامانه مربوطه تا پایان دی ماه به اتمام می رسد.

به گفته بطحایی در گام بعدی این برنامه، نظام انتصاب مدیران شایسته به سطوح مدیریت در مناطق و ستاد خواهید رسید.

وی به وضعیت صندوق ذخیره فرهنگیان اشاره کرد و گفت: همواره معلمان مطالبه داشته‌اند که نمایندگانی در هیات امنای صندوق داشته باشند تا در فرآیند تصمیم گیری‌ها مشارکت کنند. بعد از فراهم کردن زیرساخت‌های حقوقی فردا فراخوانی منتشر می‌کنیم و بنا داریم تا پایان سال با انتخابات الکترونیک دو نفر از معلمان اعضای صندوق مستقیما توسط سایر اعضا انتخاب و عضو هیأت امنا شوند و یک بازرس ویژه هم از معلمان انتخاب شود.

وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: صندوق ذخیره در یک سال اخیر با استرس های شدیدی مواجه بود. طی دو ماه اخیر پنج جلسه هیات امناء و هشت جلسه هیات مدیره برگزار شد که در آن حضور داشتم. در ساختار شرکت‌ها و سبد سرمایه گذاری صندوق یک تحول اساسی رخ خواهد داد. ضمن آنکه راه و زمینه های مفسده آمیز احتمالی با تغییر ساختارها بسته می‌شود.

بطحایی با بیان اینکه در حق صندوق ذخیره جفا شده است،اظهارکرد: در سال‌های ۷۴ تا ۹۵، نرخ بازده سهم الشرکه اعضا در صندوق سالانه ۱۷.۹ درصد بوده است. طی این سال‌ها در برخی شرکت‌ها علی‌رغم وضعیت اقتصادی ناپایدار، ارزش دارایی ها تا چهار برابر شده است.

وی ادامه داد: متاسفانه مبالغه‌هایی درباره صندوق صورت گرفته و اطلاع‌رسانی‌های ناقص ناخواسته باعث سقوط سهام برخی شرکت‌ها شده است. درخواست می‌کنم رعایت دقت در اطلاع رسانی‌ها انجام شود زیرا اطلاع رسانی‌های ناقص ناخواسته به جیب فرهنگیان ضرر زده است.

 

حق‌التدریس‌ها و نهضتی‌ها با مکانیسمی که ایجاد می‌شود در مناطق و رشته‌های مورد نیاز مورد استفاده قرار می‌گیرند

 

بطحائی  درباره روند جذب نیروی انسانی و نظر نهایی این وزارتخانه درباره مصوبه جدید مجلس برای جذب حق التدریسی‌ها و آموزشیاران نهضت سوادآموزی گفت: وقتی از نیروی انسانی در آموزش و پرورش صحبت می کنیم، یعنی از یک میلیون و ۷۰۰ هزار کارمند و بازنشسته سخن می‌گوییم. به کارگیری نیروی انسانی ملاحظات خاص خود را دارد و دارای پیچیدگی‌هایی است.

وی افزود: در اساسنامه دانشگاه فرهنگیان تاکید شده جذب نیرو باید از مجرای این دانشگاه باشد. اما طی چندسال گذشته، هرسال یا یکسال در میان از سایر مجاری نیروهای نهضتی و... را به کار گرفتیم البته آن‌ها صادقانه تلاش کردند و ما نافی تلاش و زحمات آن‌ها نیستیم اما طرح جدید مجلس اگر به  شکل فعلی مصوب شود، موج سهمگینی در نیروی انسانی ایجاد خواهد کرد که اثر مستقیم آن بر کیفیت آموزش خواهد بود.

بطحایی ادامه داد: این موضوع به طور موشکافانه و دقیق در دست بررسی است. طرحی که اکنون بررسی می‌شود به نحوی خواهد بود که حق‌التدریس‌ها و نهضتی‌ها با مکانیسمی که ایجاد می‌شود در مناطق و رشته‌هایی که نیاز داریم مورد استفاده قرار بگیرند.

وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه آموزش نیروی انسانی با شتاب فراوانی در سال تحصیلی جاری اتفاق خواهد افتاد،اظهارکرد: سنجش صلاحیت حرفه‌ای که پایه و اساس ارتقای نیروی انسانی است نیز در آینده نزدیک انجام خواهد شد و پایه رتبه‌بندی سنجش صلاحیت‌ها خواهد بود.

بطحایی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت معلمان زندانی گفت: گاهی پاسخ به برخی سوالات فرآیند کار را پیچیده‌تر می‌کند. ما تلاش‌هایی انجام دادیم اما اجازه دهید پاسخ مشروح ندهم زیرا گاهی حاشیه‌سازی و سوءاستفاده‌ها ادامه کار را با سختی مواجه خواهد کرد. امید است آن بخش از جرائم قابل بخشش و بازنگری مورد توجه قرار گیرد و تسهیلاتی برای همکارانم فراهم شود.

 

 

وزیر آموزش و پرورش درباره اخباری مبنی بر وجود ۶۰هزار نیروی بیکار در آموزش و پرورش گفت: این عدد و رقم دقیق نیست. نیروهایی داریم که ساعت کارشان کم است. افرادی در برخی مناطق داریم که  کلاس نداریم به او بدهیم نه اینکه بخواهد حقوق مفتی بگیرد. وی ناچار است در دفتر مدرسه بماند و کارهای متفرقه انجام دهد. در برخی مناطق هم کمبود داریم و این اختلال در توزیع نیروی انسانی وجود دارد. از نظر قانونی نمی‌توانیم نیروی مازاد را به منطقه دیگری که کمبود هست بفرستیم.

وی ادامه داد: سالانه ۲۶هزار نیروی انسانی داریم که به مرخصی زایمان می روند. ۱۱هزار نیروی ما در ماموریت‌ها هستند و در دستگاه‌های دیگر خدمت می‌کنند و ۴۲هزار نفر دانشجوی تربیت معلم و در حال تحصیل هستند. این افراد جمعا حدود ۱۳۰هزار نفر یعنی ۱۴ درصد کل نیروی انسانی ما را در برمی‌گیرد. از اولویت‌های اصلی ما اصلاح  و سازماندهی نیروی انسانی است. سازماندهی قبلا اصلاح شده اما به نقطه مطلوب نرسیده است.

 

آمار بازماندگان از تحصیل به تفکیک مقاطع تحصیلی

 


وزیر آموزش و پرورش درباره ترک تحصیل و آمار بازماندگی گفت: با افرادی روبرو هستیم که مدارس را پس از دو تا سه سال درس خواندن رها می کنند. بخصوص در مناطقی که اشتغال کاذب وجود دارد افراد به انگیزه کسب درآمد درس را رها کرده و به کار روی می آورند. در متوسطه دوم حدود ۳۴۰ هزار بازمانده از تحصیل داریم. در متوسطه اول ۲۰۰هزار و در دوره ابتدایی نیز  ۲۰۰هزار بازمانده از تحصیل داریم.

بطحایی درباره استفاده از زنان و جوانان در سطوح مدیریتی و تاخیر در انتصابات گفت: جنس و ذات آموزش و پرورش در حوزه مناطق و ستاد طوری نیست که بخواهیم عجولانه تصمیم بگیریم. تلاش می کنیم از بانوان هم بیشتر استفاده شود. کتبا به مناطق ابلاغ کردیم در رده های مدیریتی از بانوان استفاده شود و ۲۰ درصد مدیران از بانوان باشند. ضمنا ۶۰ درصد نیروی انسانی در آموزش و پرورش را بانوان تشکیل می دهند. کادرسازی در سالهای گذشته برای مدیریت جوانان و زنان کمتر اتفاق افتاده است.

وزیر آموزش و پرورش درباره وقوع تنبیه بدنی دانش آموزان در مدارس اظهار کرد: تنبیه بدنی پدیده زشت و نامبارکی است، البته تصور نمیکنم فراوانی تنبیه بدنی بالا باشد. در آموزش و پرورش معمولا صدور بخشنامه در اینگونه موارد کفایت نمی کند. یک بخشی از این وقایع به فضایی برمی‌گردد که در مدارس داریم و باید آن را تلطیف کنیم. تنبیه بدنی در بسیاری موارد به علت بی انضباطی و پرخاشگری بروز می‌کند، در کنار رفع آن باید نظارت هم تقویت شود.

 

هیچ بهانه‌ای توجیه‌کننده تنبیه روانی و جسمی دانش‌آموزان نیست

 


وی ادامه داد: از بازرسین و مدیران مدارس هیچ بهانه‌ای نمی‌تواند تنبیه بدنی و حتی تنبیه روحی و شخصیتی را توجیه کند. نباید کلام موجب تحقیر دانش آموز شود زیرا هیچ گاه فراموش شدنی نیست. جدای از بخشنامه‌ای که سالانه ارسال می‌شود باز هم اعلام می‌کنم مدیران مدارس مسوولان مستقیم مراقبت از این موضوع هستند و باید با موارد برخورد شود. موارد گزارش شده به جد پیگیری می‌شود.

بطحایی افزود: برعکس آن هم وجود دارد و به دلیل ناهنجاری های رفتاری تعرضاتی به معلمان هم گزارش شده است. با آسیب شناسی باید در این موارد هم شدت عمل صورت گیرد.


وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه بخش‌های دیگری در کشور نیز مسئوول آسیب های اجتماعی هستند و آموزش و پرورش به تنهایی مسؤول آن نیست گفت: هرچند نقش معلم محوری است، همه تقصیرها متوجه معلم و مدرسه هم نیست.

 

ارائه گزارش تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان طی یک تا دو هفته آتی

 


وزیر آموزش و پرورش درباره زمان ارائه گزارش تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان عنوان کرد: تصور می کنم این گزارش ظرف یک تا دو هفته آینده آماده شود. ابعاد مختلف تخلفات در صندوق و بانک سرمایه مورد واکاوی قرار گرفته و امیدوارم از ابتدای تاسیس صندوق باشد و محدود به دو سه سال اخیر نباشد.

وی درباره تاسیس بانک فرهنگیان نیز گفت: تاسیس بانک در حد ایده و پیشنهاد است و باید کار کارشناسی روی آن صورت گیرد.

 

احتمال پرداخت معوقه حق‌التدریسی‌ها ظرف دو هفته آینده


بطحائی درباره طرح خرید خدمات آموزشی نیز اظهار کرد: این طرح غالبا در مناطق محروم اجرا می شود و مزایایی دارد از جمله آنکه باعث شد نرخ تحت پوشش افزایش یابد و کیفیت آموزش بالا برود، اما اشکالی که وجود دارد افزایش‌ هزینه‌های سرباری بود. سازوکارهایی در حال اتخاذ است تا واسطه‌ها از بین رفته و حقوق معلمان در این مدارس مستقیما به حسابشان واریز شود. امید است با گشایش های حاصل شده ظرف یکی دو هفته آینده مبلغی ابلاغ اعتبار شود و حق التدریس معوقه این معلمان که از عید باقی مانده، تسویه شود.

 

اجباری برای حضور دانش‌آموزان در اردوهای راهیان نور وجود ندارد

 

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا، وزیر آموزش و پرورش درباره اردوهای راهیان نور گفت: اردوهای راهیان نور بخشی از فرآیند یاددهی و یادگیری است. در برگزاری اردوهای راهیان نور، آموزش و پرورش نمی‌تواند به تنهایی قبول مسئولیت کند.

وی افزود: دانش آموزان اجباری برای شرکت در اردوهای راهیان نور ندارند. اگر شرایطی در بخشنامه های قبلی باشد که دانش آموزان در آن مجبور به حضور در اردوهای راهیان نور شده باشند، آن را برطرف خواهیم کرد.

بطحایی با اشاره به اینکه سالیانه حدود ۳ تا ۱۰ میلیارد تومان از طرف آموزش و پرورش، برای اردوهای راهیان نور در نظر گرفته می شود گفت:  بخشی از این اعتبار توسط کمک اولیاء و بخشی دیگر توسط سپاه و بسیج تامین اعتبار می شود.

وزیر آموزش و پرورش در نشست خبری خود همچنین با اشاره به اینکه امور پشتیبانی در آموزش و پرورش، بخش زیادی از زمان و انرژی آموزش و پرورش را می‌گیرد و آموزش و پرورش را از رسالت اصلی خویش باز می دارد اظهار کرد: سال آینده بودجه آموزش و پرورش استانی خواهد شد.

 

آموزش خانواده‌ها و دانش‌آموزان برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی/حضور خانواده‌ها در سامانه سینا اجباری است

جلسه با مقام معظم رهبری در خصوص آسیب‌های اجتماعی امروز برگزار می‌شود 

 

بطحایی درباره پیشگیری و برخورد با آسیب های اجتماعی نیز گفت:  تصمیماتی اتخاذ شده که از طریق سامانه "سینا"،  آموزش خانواده ها به تناسب نیازهای خانواده، آموزش مدیران و آموزش معلمان انجام خواهد گرفت.
 
وی ادامه داد: حضور خانواده ها در سامانه "سینا" اجباری خواهد بود و خانواده‌ها موظف خواهند بود دوره های آن را طی کنند. رصد و کنترل آسیب های اجتماعی را در برنامه هایمان گنجانیده ایم.

به گفته بطحایی، در مورد آسیب های اجتماعی و خصوصا آسیب های اجتماعی در آموزش و پرورش، عصر امروز جلسه ای با حضور مقام معظم رهبری برگزار خواهد شد.

 وی در ادامه درباره روند ثبت نام اتباع در مدارس اظهار کرد: آموزش و پرورش مانند اکسیرن که حق هر موجود زنده‌ای است، حق همه افراد فارغ از ویژگی‌های قومیتی و زبانی است.  تلاش کردیم اتباع را تحت پوشش ببریم که موفقیت‌هایی نیز حاصل شد.

وی افزود: البته به علل فرهنگی مشکلاتی در برخی مناطق وجود داشت و برخی خانواده‌ها ناراضی بودند که ما در مقابل این تبعیض ایستادیم و مقاومت کردیم و فضای فرهنگی را تلطیف کردیم اما برغم پیگیری‌ها و دعوت برخی اولیای دانش‌آموزان، این رضایت حاصل نشد.

 وزیر آموزش و پرورش همچنین درباره برنامه جامع نیروی انسانی گفت: این برنامه ظرف دو هفته آینده نهایی خواهد شد. در این برنامه مشخص است طی سال‌های آینده چند نفر خروجی داریم و چه تعداد نیرو از چه مجرایی باید وارد شود.  ما باید از فرصت‌های موجود طی چهار سال آینده استفاده کنیم تا تبدیل به چالش نشود.

بطحایی به جزئیات کارگروه اهل سنت نیز اشاره و عنوان کرد: یک ماه پیش کارگروه بررسی مسائل دانش‌آموزان اهل سنت تشکیل و چارچوبی برای آن تعیین شد تا در حوزه برنامه درسی، نیروی انسانی و برنامه ‌های آموزشی و پرورشی آسیب شناسی‌های لازم  صورت گیرد و راهکارهایی ظرف سه ماه طراحی شود. هفته آینده نتایج این آسیب شناسی آماده و جلسه بعدی کارگروه هم برگزار خواهد شد.

منبع: خبرگزاری برنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۱۷۰۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سبک بازی‌محور؛ افقی نو در حوزه آموزش دانش‌آموزان

بازی در دوران کودکی و نوجوانی با توجه به داشتن رابطه مستقیم با رشد مطلوب و همه جانبه امری بسیار مهم تلقی می‌شود، به همین سبب با گسترش روزافزون رسانه‌ها و پیشرفت تکنولوژی، روش‌های نوین آموزش مطرح است و معلمان و فعالان تربیتی برای دست یافتن به نتایج بهتر در تدریس درصدد اجرایی کردن این روش‌ها هستند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، بازی در دوران کودکی و نوجوانی با توجه به داشتن رابطه مستقیم با رشد مطلوب و همه جانبه امری بسیار مهم تلقی می‌شود و بر رشد مناسب فرزندان در آینده تأثیرگذار خواهد بود، به همین سبب در سال‌های گسترش روزافزون رسانه‌ها و پیشرفت چشمگیر تکنولوژی، سبک‌های جدید آموزشی به‌نام روش‌های نوین آموزش مطرح شده است که معلمان و فعالان تربیتی درصدد اجرایی کردن این روش‌ها در مدارس هستند.

بعد از دوران شیوع کرونا، دانش‌آموزان بیشتر اوقات فراغت خود را صرف تماشای تلویزیون، بازی‌های رایانه‌ای و موبایلی می‌کنند و دچار فقدان تحرک و فعالیت‌های فیزیکی مناسب در جهت رشد کامل و آموزش مناسب خود هستند که این امر باعث می‌شود سلامت، رشد و روند تحصیل دانش‌آموزان به طور جدی به خطر افتد.

کم‌تحرکی، دانش‌آموزان را دچار چاقی، بیماری‌های فشار خون، دیابت نوع دوم، نامنظمی هورمون رشد، مشکلات تنفسی و استخوانی می‌کند و هر یک از این بیماری‌های جسمی، مشکلات روحی و روانی را نیز به همراه خواهد داشت و حتی منجر به ایجاد اختلال در روابط اجتماعی صحیح، نداشتن اعتماد به نفس و عزت نفس در سنین بالاتر خواهد شد.

اختصاص دادن زمان بیش از حد به استفاده از رسانه‌ها علاوه بر مشکلات جسمی و روحی که به دنبال دارد، می‌تواند ضربه سنگین و جبران‌ناپذیری به فرایند یادگیری و تحصیل دانش‌آموزان وارد کند، به گونه‌ای که اگر استفاده دانش‌آموزان از رسانه تحت کنترل قرار نگیرد، جبران عواقب آن بسیار دشوار خواهد بود.

شکوفایی‬ بهتر دانش‌آموزان با سبک آموزش بازی‌محور

محمد کمال، برنامه‌نویس، طراح بازی و مؤلف کتاب در حوزه رسانه و تربیت رسانه‌ای در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در خصوص جایگاه بازی در مدارس و آموزش اظهار می‌کند: به علت ارائه محتوای درسی به روش سنتی در مدارس، برخی دانش‌آموزان میل و رغبت کمتری برای حضور در کلاس‌های درس دارند، چرا که این سبک از روش آموزش برای آن‌ها نسبت به دیگر سبک‌های آموزشی جذابیت ندارد.

وی با بیان اینکه ذائقه دانش‌آموزان تغییر پیدا کرده و رسانه‌ای شده است، به‌گونه‌ای که مطالب آموزشی مختلفی را از مشاهده فیلم‌، سریال یا انجام بازی‌های رایانه‌ای فرا می‌گیرد، می‌افزاید: گاهی در مدارس، دانش‌آموزان را با محتوای درسی غیرجذاب روبه‌رو می‌کنیم که سبب ناکارآمدی تدریس و آموزش برای دانش‌آموزان می‌شود.

این مدرس رسانه و هوش مصنوعی با اشاره به اینکه منظور از بازی فعالیت‌هایی بدون هدف برای سرگرمی نیست، بلکه منظور فعالیت‌هایی است که مطالب درسی با استفاده از آن به دانش‌آموزان آموزش داده شود و یادگیری توسط آن صورت گیرد، عنوان می‌کند: در بعضی از مدارس که به روش بازی‌محور مطالب درسی را به دانش‌آموز انتقال می‌دهند، دانش‌آموز عملکرد بهتری دارد و شکوفایی استعدادهای او بیشتر است و محیط شادتری در مدرسه وجود خواهد داشت، به همین سبب میل و رغبت دانش‌آموزان برای حضور در مدرسه بیشتر است.

کمال ادامه می‌دهد: در مدارسی که از روش بازی‌محور استفاده نمی‌کنند، دانش‌آموزان رغبت زیادی برای آموزش و یادگیری ندارند و نیاز آن‌ها با حضور در کلاس رفع نمی‌شود و زمانی که درسی به آن‌ها آموزش داده شود، بعد از مدت کوتاهی فراموش می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه آموزش باید با بازی ترکیب شود، اضافه می‌کند: دروسی مانند زیست، تاریخ، مفاهیم دینی و اخلاقی، شیمی و دیگر دروس این ظرفیت را دارند که مطالب آموزشی و کاربردی آن را در قالب فیلم‌های کوتاه و بازی به دانش‌آموزان ارائه دهیم، همان‌گونه که در بعضی از بازی‌ها و برنامه‌های تلویزیونی محتواهای درسی گنجانده شده است و دانش‌آموز با استفاده از آن می‌تواند مطالب را بهتر درک کند و به خاطر بسپارد.

پژوهشگر حوزه رسانه و بازی خاطرنشان می‌کند: می‌توان جنگ‌ها و شخصیت‌های تأثیرگذار تاریخی را در قالب بازی به دانش‌آموز آموزش داد، به‌گونه‌ای که در فضای بازی دانش‌آموز را با تاریخ آشنا کنیم تا او با تلاش و خلاقیت خود وارد دنیای تاریخ شود، همچنین در درس ریاضی می‌توان از بازی‌های فکری، بازی‌های جعبه‌ای یا پازل استفاده کرد تا با درگیری ذهن دانش‌آموز برای حل مسئله و پاسخ به معماهای موردنظر با محتوای درسی روبه‌رو شود و به صورت غیرمستقیم آموزش مطالب صورت بگیرد.

تغییر‬ ذائقه دانش‌آموزان، لزوم تغییر سبک آموزش

کمال با بیان اینکه اثرگذاری آموزش همراه با بازی بسیار بیشتر است، می‌افزاید: ذائقه و میل دانش‌آموزان نسبت به سال‌های گذشته تغییراتی داشته است و میل آن‌ها به تصاویر بیشتر از متن‌ها است، بنابراین نمی‌توان در مدارس با صرف آموزش شفاهی و متنی دانش‌آموزان را ترغیب به یادگیری کرد، بلکه باید با درگیر کردن حواس مختلف دانش‌آموز و ارائه مطالب در قالب مورد پسند او یادگیری و آموزش را برای او شیرین و جذاب کنیم.

وی در خصوص مزایا و معایب سبک آموزش بازی‌محور در مدارس می‌گوید: برای آموزش محتواهای درسی نباید تنها به روش بازی‌محور تکیه کرد، زیرا باعث فاصله گرفتن دانش‌آموزان از مطالعه کتاب می‌شود، بلکه باید با حفظ جذابیت و لذت خواندن کتاب، آن‌ها را به مطالعه کتب درسی و غیردرسی تشویق کنیم.

این مدرس بازی‌سازی با بیان اینکه نیاز است مطالعه کتاب همراه با بازی در فرایند آموزش مشارکت داشته باشد، عنوان می‌کند: آموزش بعضی از دروس مانند آموزش شعر تنها در قالب کتاب با استفاده از هنر و خلاقیت معلم می‌تواند به دانش‌آموزان عرضه می‌شود و نیاز است که دانش‌آموزان کتاب به دست بگیرند و مطالعه داشته باشند.

کمال با اشاره به اینکه منظور از بازی‌هایی که با آموزش همراه می‌شود، تنها بازی‌های رایانه‌ای نیست، بلکه گاهی باید در زمین فوتبال یا در اردو به دانش‌آموزان مفاهیم اخلاقی همچون از خودگذشتگی را آموخت، ادامه می‌دهد: با آموزش به سبک بازی‌های رایانه‌ای، سبک زندگی دانش‌آموزان رسانه‌ای می‌شود و تحرک آن‌ها کاهش می‌یابد که بیماری‌های جسمی و روحی مختلفی را به دنبال خواهد داشت، بنابراین دانش‌آموزان باید بتوانند ابعاد مختلف زندگی مورد توجه قرار دهند.

وی در خصوص روش ارزیابی اثربخشی آموزش بازی‌محور بیان می‌کند: با آزمون‌هایی که از دانش‌آموزان گرفته می‌شود، می‌توان سطح یادگیری و اثربخشی روش آموزش بازی‌محور را سنجید و مورد بررسی قرار داد، چراکه عمق فهم و درک مطالب درسی توسط دانش‌آموزان با این روش در پاسخگویی دانش‌آموزان به سوالات درسی قابل مشاهده است.

این برنامه‌نویس و طراح بازی با بیان راهکاری برای توسعه مدارس بازی‌محور اظهار می‌کند: باید بخش‌هایی از محتوای کتب درسی مدارس به صورت بازی‌محور تألیف شود، همچنین آموزش‌های لازم در خصوص سبک آموزش بازی‌محور به معلمان و دانشجو معلمان ارائه شود تا بتوانند در اجرایی کردن این سبک از آموزش عملکرد خوبی داشته و شاهد تأثیر آن بر فرایند یادگیری دانش‌آموزان باشند.

آموزش بازی محور، نقطه مشترک خواسته‌های معلم و دانش‌آموز / در آموزش بازی‌محور نباید افراط و تفریط کرد

حجت‌الاسلام حسین ناصری، معلم و طراح و مدل‌ساز بازی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: معلم و مدرسه از دانش‌آموزان انتظار دارند تا خوب به درس گوش فرا دهند و نمرات خوبی در امتحانات کسب کنند، از طرفی دانش‌آموزان از معلم و مدرسه انتظار آزادی بیشتر برای بازی کردن و پرداختن به فعالیت‌های غیررسمی یا نیمه‌رسمی را در کلاس دارند، به همین سبب به هنگام تعطیلی مدارس، دانش‌آموزان با شوق فراوانی از مدرسه به سمت خانه‌هایشان راهی می‌شوند.

وی با بیان اینکه در مدارس بازی‌محور سعی شده است که خواسته معلم و انتظارات دانش‌آموزان در یک بازه مشترکی به نام درس‌های بازی‌محور جمع شود، می‌افزاید: با روش آموزش بازی‌محور در مدارس معلم و دانش‌آموزان به خواسته‌ها و انتظارات خود دست پیدا می‌کنند، اما باید توجه داشت که نباید در بازی‌کردن افراط یا تفریط شود تا به آموزش مطالب درسی خدشه‌ای وارد نشود.

پژوهشگر حوزه تربیت و بازی در خصوص اینکه آموزش بازی‌محور سبب تقویت انگیزه‌هایی درونی در دانش‌آموزان می‌شود، ادامه می‌دهد: آموزش بازی‌محور ممکن است سبب تقویت مهارت دانش‌آموزان نشود، اما آنچه در این سبک‌های آموزشی مورد توجه خواهد بود، این است که انگیزه‌های درونی دانش‌آموز کودک و نوجوان برانگیخته می‌شود و این سبک آموزش باب میل هر دانش‌آموزی است.

حجت‌الاسلام ناصری عنوان می‌کند: وقتی با این سبک آموزشی با دانش‌آموز برخورد کردیم، می‌توانیم در بهترین حالت مطالب درسی را به دانش‌آموزان انتقال دهیم و کمتر از ابزاری مانند تنبیه و وعده دادن به آن‌ها استفاده کنیم.

وی اضافه می‌کند: برای مثال در درس تاریخ از دانش‌آموز می‌خواهیم که با دوران صفویه آشنا شود، در سبک آموزش سنتی معلم به‌صورت شفاهی مطلب درسی موردنظر را تدریس می‌کند و از دانش‌آموزان امتحان می‌گیرد تا سطح یادگیری آن‌ها را متوجه شود، اما در قالب درس‌نامه بازی‌محور دانش‌آموز با فضای بازی درگیر می‌شود و به سبب میل و رغبت درونی به بازی کردن ادامه می‌دهد و می‌تواند در موضوعی که شاید برای او ناخوشایند باشد، بدون توضیحات معلم محتوای مورد نظر را فراگیرد.

درک‬ ضرورت‬ آموزش‬ بازی‌محور، ‏اولین‬ قدم برای توسعه این سبک آموزش است

این معلم و پژوهشگر حوزه تربیت و بازی در خصوص اینکه آیا سبک آموزش بازی‌محور مناسب تمام دانش‌آموزان است یا خیر، خاطرنشان می‌کند: بازی کردن برای همگان جذاب است و طبق نظر روان‌شناسان و جامعه‌شناسان کودکی که بازی نکند، دچار نقص یا اختلال است و باید برای تشخیص به متخصص مراجعه کند.

حجت‌الاسلام ناصری در خصوص اثربخش بودن سبک آموزش بازی‌محور با بیان اینکه مطالب درسی نباید به ذهن دانش‌آموز تزریق شود، بلکه باید توسط او فهمیده شود، می‌افزاید: در سبک آموزش بازی‌محور، مطالب به صورت مفهومی به دانش‌آموزان منتقل می‌شود و آن‌ها مطالب را به‌صورت عمیق درک می‌کنند و در امتحاناتی که به سبک بازی‌محور طراحی شده است، می‌توانند در پاسخ به سوالات همان مفاهیم و محتواهای درسی را بیان کنند.

وی تصریح می‌کند: اجرا کردن بازی در مدرسه نیاز به تخصص و مهارت ویژه‌ای توسط معلم و دیگر عوامل آموزشی و پرورشی مدرسه دارد، به همین سبب نیاز است در مدارس بازی‌محور، معلمان با آگاهی و دانش کافی در زمینه بازی، درس‌نامه‌های بازی‌محور داشته باشند و بتوانند به خوبی بازی‌های گوناگون را اجرا کنند تا هدایت کلاس را در اختیار گیرند و به هدف مطلوب از آموزش بازی‌محور دست یابند.

این طراح و مدل‌ساز بازی با اشاره به اینکه سبک بازی‌محور نباید به‌طور کامل جایگزین سبک آموزش سنتی شود، می‌گوید: درس‌نامه بازی‌محور یکی از قالب‌هایی است که دانش‌آموز در مدرسه به آن نیاز دارد، اما این بدان معنا نیست که این سبک آموزشی به‌طور کامل جایگزین روش سنتی شود و تمام محتواها در قالب بازی به دانش‌آموز آموزش داده شود؛ روش تعامل و گفت‌وگو محوری نباید ترک شود و باید روش بازی محور در کنار روش‌های سنتی قرار بگیرد.

حجت‌الاسلام ناصری با بیان اینکه اولین و مهم‌ترین قدم برای توسعه سبک آموزش بازی‌محور درک ضرورت آن است، عنوان می‌کند: معلمان باید درک کنند که برای جای گرفتن در ذهن دانش‌آموز و انتقال هرچه بهتر محتواهای آموزشی باید از روش بازی‌محور در آموزش کتب درسی استفاده کنند.

بر این اساس، سبک آموزشی بازی محور که سبکی نوین در عرصه آموزش در مدارس است، برای تدریس بعضی دروس بسیاری کارآمد است و دانش‌آموز با این روش بسیاری از دروس را بهتر می‌آموزد، اما مهم است که معلم به اصول تدریس به سبک آموزش بازی محور آگاه باشد تا بتواند به نتیجه مطلوب برسد، همچنین این روش تنها در بعضی موارد نتیجه بخش است و نباید به طور کلی جایگزین روش تدریس سنتی شود.

کد خبر 746454

دیگر خبرها

  • کیفیت بخشی به مقوله آموزش از اولویت‌های وزارت آموزش و پرورش
  • مهارت‌آموزی در کنار تحصیل در مدارس ضروری است
  • کمک ۸۵ میلیارد تومانی خیران و دولت به حوزه آموزش و پرورش بردسکن
  • کمک ۸۵ میلیارد تومانی خیران و دولت به آموزش‌وپرورش بردسکن
  • استقبال وزیر آموزش و پرورش از طرح ابتکاری سند مراسم آغازین مدارس استان سمنان
  • پورثانی: کارنامه رشدی تربیتی دانش‌آموزان به‌زودی صادر می‌شود
  • صدور کارنامه رشدی تربیتی دانش‌آموزان؛ به زودی/ کاهش تنوع مدارس در دستور کار
  • سبک بازی‌محور؛ افقی نو در حوزه آموزش دانش‌آموزان
  • ارتقای سطح علمی دانش‌آموزان با آرمان‌های انقلاب اسلامی
  • بازی محل رشد خلاقیت دانش آموز است